Activiteiten

Voorbereidingen zomerseizoen

Rond 1 april gaat de multifunctionele ijsbaan weer open als inline-skatebaan. Vanaf dat moment kan er op de baan volop ge-inline-skatet oftewel geskeelerd worden. Inline-skaten is tegenwoordig de officiële benaming die de KNSB hanteert. De term skeeleren is alleen in Nederland bekend, maar in het buitenland wordt deze sport onder de naam inline-skaten beoefend. Het is niet alleen een sport op zich, maar veel schaatsers zien het skeeleren in zomer als een goede voorbereiding op het winterseizoen. Alle vaardigheden die je op het ijs nodig hebt zijn uitstekend op de skeelerbaan te trainen.
Het bestuur is druk in de weer geweest met het vinden van trainers voor de diverse trainingsgroepen, plannen van activiteiten voor jong en oud en het werven van vrijwilligers voor de publieksuren.
Hieronder vindt u een opsomming van de meeste activiteiten.
Mocht u willen inline-skaten dan bent u van harte welkom tijdens de publieksuren op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Ook kunt u deelnemen aan de trainingen.

Trainingen

Voor de trainingen maakt het niet uit of u een beginneling bent of al een gevorderde skater. Er wordt aandacht besteed aan de basishouding, balans en stabiliteit, remmen, afzet op het rechte eind en tot slot de bocht. Als de baan te nat is, kan er niet geskeelerd worden. Dit wordt voor de start van de training ter plekke door de trainer bekeken. Geadviseerd wordt om goede sportschoenen mee te nemen. Dan kan je wanneer het regent en de skeelertraining niet doorgaat, meedoen met de droogtraining. Droogtrainingen gaan altijd door, ook als het regent. Bij de baan staan bankjes waarop je inline-skates en beschermingsmaterialen kunt aandoen. Een helm en beschermingsmaterialen zijn verplicht. Kom ruimschoots op tijd, zodat je je skates en bescherming aan hebt als de training start.
U kunt op elk gewenst moment instappen en een proefles volgen. Daarna moet u lid worden om mee te doen met trainingen. Kijkt u voor de tarieven op de website: www.ijd96.nl, onderaan de pagina lidmaatschap.
De trainingen voor volwassenen worden iedere week gegeven op woensdagavond. Ze beginnen om 19.45 uur en duren tot 21.00 uur. De trainingen worden verzorgd door Frans Monchen.
Voor de jeugd worden aparte trainingen gegeven, op de woensdagavond maar dan van 18.30 uur tot 19.45 uur. Aanwezig om 18.15 uur. Voor de jongste jeugd willen we een spel- en conditietraining aanbieden.
Tijdens de schoolvakanties zijn er geen trainingen.

Kies je Sport

“Kies je Sport” is een sportstimuleringsproject voor alle kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisscholen uit Doetinchem, Wehl en Gaanderen. Het project wordt georganiseerd door Sportservice Doetinchem om kinderen gelegenheid te geven kennis te maken met verschillende takken van sport en de mogelijke sportaanbieders die de gemeente Doetinchem kent.
Gedurende drie weken krijgen zij een keer per week een training van IJsvereniging Doetinchem. Eigen materiaal wordt aanbevolen, maar inline-skates, helmen en andere beschermingsmaterialen worden ook ter beschikking gesteld. Met deze bijdrage wil de ijsvereniging kinderen in de gelegenheid stellen kennis te maken met de inline-skatesport.
De trainingen worden met een diploma afgesloten. “Kies je Sport” start op dinsdag 31 maart, van 15.30 tot 16.30 uur en op woensdag 1 april van 18.30 tot 19.30 uur.

Schoolclinics

IJsvereniging Doetinchem geeft de Doetinchemse basisscholen in april ook de gelegenheid om de kinderen een inline-skate clinic bij te laten wonen. De organisatie van de schoolclinics is in handen van Sportservice Doetinchem. Zij benaderen de basisscholen. De leerlingen kunnen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de basistechnieken van het inline-skaten onder de knie te krijgen.

Interclubwedstrijden

Het Interclubtoernooi is een inline-skate toernooi voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar. Het toernooi wordt georganiseerd door meerdere verenigingen in de regio. Voor deelneming aan dit toernooi is geen licentie nodig. De kinderen worden ingedeeld op basis van leeftijd. Het geboortejaar is bepalend voor de wedstrijdcategorie waarin je het wedstrijdseizoen gaat uitkomen.

Een Interclub wedstrijd bestaat uit een 100 meter tijdrijden waarbij elke rijder solo rijdt, series sprint waarbij 4 tot 6 rijders in de baan komen, 100 meter slalom en de finales sprint.

Na het tijdrijden volgen de series sprint. Hierbij wordt er met meerdere rijders (4 tot 6) in de baan gereden. De uitslag van de serie bepaald de indeling van de finales sprint. Afhankelijk van het aantal kinderen worden er 1 of meerdere finales gereden. De zogenaamde A, B, C, D en E- finale. Uit iedere finale komen de dagwinnaars die aan het eind van de dag een dagprijs winnen.

Daarnaast is er een Progressie-klassement.
Voor iedere PR op de 100 meter tijdrijden krijgt een rijder 2 punten.
Over vier wedstrijden kan je dus maximaal 8 punten verdienen. De rijder met de meeste PR-punten wint dus het Progressie-klassement.

Streethockey
Iedere vereniging stelt een team samen zes spelers, waarbij minimaal twee meisjes aan deelnemen. Er wordt gespeeld, vier tegen vier.
Er mag gedurende de wedstrijd gewisseld worden.
Een gewonnen wedstrijd levert twee punten op, een gelijkspel één punt, geen punten voor een verloren partij.

Streethockey

Vaak wordt een training afgesloten met een partijtje streethockey. Maar wil je met je vriendjes of vriendinnetjes ook streethockey spelen dan kan dat tijdens publieksuren. Of stuur een mailtje naar info@ijd96.nl
Hockeysticks en balletjes zijn voorradig.

Ook worden er hockeytoernooien georganiseerd.

Clinic KNSB

Foto's van een KNSB clinic
Foto's gemaakt op 18-06-2015 door Jan van Sleen

(klik op een foto voor een vergroting)

Free-wheel Inline Cup Oost

IJsvereniging Doetinchem '96 en Commissie Free-wheel Inline Cup Oost organiseren in 2020 wederom een officiële KNSB inline-skatewedstrijd om de Free-wheel Inline Cup Oost. Dit keer op woensdag 6 mei. Er wordt gereden in de categorieën dames, heren (C-rijders), junioren (vanaf 16 jaar), en masters (vanaf 40 jaar). Ook niet-licentiehouders en recreanten kunnen hieraan deelnemen.

Activiteitenkalender